Смесеният градски хор „Стамен Панчев”, с диригент Таня Цонкова, отбеляза 100-годишния си юбилей с концерт, който се състоя тази вечер в големия салон на читалище „Христо Ботев”. Проявата започна с песента „Син мой” по текст на Стамен Панчев и обработка – Ал. Танев. Последваха класически изпълнения, сред които „Марш на кралете” от Жорж Бизе, текст Иван Боженишки, „Хор на евреите” из операта „Набуко” от Джузепе Верди, „О, мое слънце” – неаполитанска популярна песен. Последните две изпълнения прозвучаха под съпровода на представителен духов оркестър „Ботевград” и под диригентството на Иванка Савова.
В репертоара от български песни бяха включени: „Хайде бре, Яно” и „Ела се вие, превива” на Петко Стайнов, „Стара си майка ни ложе” от Тодор Попов и „Цоне, мило чедо” – муз. Димитър Нинов.
Хористите изпълниха популярни аржентински песни, сред които „Аржентински нощи” (съпровод на китара - Григорий и Методи Гешеви), „Да те търпя се уморих” – муз. Микис Теодоракис, и хърватската „Ти за мен си била”.
Концертът завърши с църковното песнопение „Многая лета”, което събра на сцената настоящи и бивши хористи. Всички заедно духнаха юбилейната свещичка на голямата торта. В това време публиката ги аплодираше на крака в знак на преклонение пред таланта им.
Специален поздрав към хористите отправи кметът Георги Георгиев. Той им пожела да са здрави, да продължават да се изявятват със същия дух и да разнасят славата на Ботевград не само в страната, но и извън нейните предели. От името на Общината и ОбС градоначалникът награди хор "Стамен Панчев" с парична награда в размер на 1500 лева. За принос в развитието на хоровото изкуство в града той връчи почетен меда на Ботевград на Климент Гешев.
От името на настоятелството при читалище „Христо Ботев 1884” с грамоти за активна творческа дейност бяха наградени дългогодишни хористи и диргент Таня Цонкова, която е носител на почетен медал на Ботевград.
Градски хора „Стамен Панчев” получи поздравителни адреси и цветя от: кмета на Ботевград Георги Георгиев, депутата Даниел Георгиев, председателя на ОбС Йорданка Лалчева, общински съветници, Академичен хор „Света Параскева”, културни институции, фирми, училища, детски градини, партийни и неправителствени организации, граждани.

Визитка на смесен градски хор „Стамен Панчев”
Създаването на светски хор в Орхание датира от 1912 година. Той е един от многобройните културни начинания на поета Стамен Панчев. Хорът има свое предначало в традицията на църковното пеене. Утвърждава се като един от най-изявените любителски състави в Ботевград. Творческата му биография е богата с изяви в регионален, национален и международен мащаб.
През годините отпечатък върху развитието на състава са оставили такива диригенти като: Стамен Панчев, Бенчо Илиев, Иван Георгиев, Григор Соколов, Иван Димитров, Иван Топалов, Дора Христова, Лили Станиславова, Донка Петрова, Антоний Живков, Иван Нешков. От 2003 година диригент на хора е Татяна Цонкова и корепетитор Силвия Младенска.
Хорът е гастролирал успешно в Русия, Унгария, Румъния, Гърция, Република Хърватска, Италия, Турция и Сърбия. Носител е на редица награди от местни, национални и международни форуми на хорото изкуство.