Гласуването на референдума в края на януари ще бъде със знак Х и син химикал, както на проведените в последните години избори. И българите в чужбина ще пускат бюлетини.

Гласуването на първия в най-новата история на България референдум, който ще се проведе на 27 януари догодина, ще бъде аналогично с вота за президент. Това обясни за „Монитор” говорителят на ЦИК Бисер Троянов. На практика това означава, че българите в чужбина също ще имат право на вот след подаването на съответните заявления в посолства или консулски служби, в зависимост от вътрешното законодателство на съответната страна. Бюлетините у нас и зад граница също ще бъдат еднакви – бели, с изписан въпрос “Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?” и две квадратчета за вариантите „да” и „не”

Предпочитанието ще се отбелязва с „Х” със син химикал, както на всички провеждани през последните години избори, допълни още Троянов. Белите бюлетини за референдума ще се поставят в бели пликове, така че да се защити максимално тайната на вота, обясни още говорителят на ЦИК.

Той допълни, че за гласуването през януари предстои да се назначат районни избирателни комисии по многомандатните избирателни райони, които са за парламентарните избори, тъй като така е предвидено в специалния закон. Комисиите обаче няма да са същите като тези, които ще организират вота за Народното събрание в началото на лятото. Възможно е някъде да са в различен състав или дори по-малък брой, това предстои да се уточнява, тъй като законът е твърде лаконичен и трябва да го допълваме на базата на Изборния кодекс. Решенията обаче предстои да се вземат от ЦИК, добави Троянов. Цялата процедура ще бъде уточнена след обнародване на президентския указ за насрочване на вота, което се очаква да се случи утре, след като документът беше подписан в края на миналата седмица.

По силата на закона за референдума поддръжниците и противниците на строителството на АЕЦ ще получат възможността за организиране на събрания в помещения, отпуснати от общините. Целта е и на двете „агитки” да бъде предоставена равна възможност за агитация, която ще започне от Стефановден. ЦИК ще приема документи на инициативни комитети и политически партии, които искат да агитират както за, така и против. До момента само Зелените са се обявили като противници на строителството на атомна електроцентрала, но е възможно да има и други, обясни Троянов. С цел да осигури гладко протичане на първия в най-новата история на страната референдум ЦИК ще организира информационна кампания с клипове по телевизията. За разлика от кампаниите на двете „агитки” ЦИК не е длъжна да спазва 30-дневния период преди вота и най-вероятно ще стартира разяснителната си кампания още преди Коледа.