Министърът на образованието Сергей Игнатов да даде обяснения в парламента по случая с класираните проекти по Фонд "Научни изследвания". Това предложи президентът Росен Плевнелиев. Плевнелиев бе запитан за коментар на исканията на учени - министърът на образованието и науката Сергей Игнатов да подаде оставка заради съмнения за злоупотреби с фонд „Научни изследвания”.

Правителството се гордее с прозрачен подход в много отношения, така че ще бъде в интерес на министър Сергей Игнатов - наистина да покаже, било то от най-високата трибуна (това е парламентарната трибуна), било то в някои от парламентарните комисии, каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти.

„Разбира се, съм далече от мисълта, че винаги на 100% трябва да чуем всички, защото много често, когато аз бях министър, съм бил свидетел, да го кажем в прав текст: Няма обществена поръчка, на която да няма печеливши и губещи, и винаги губещите са давали всичко от себе си, за да може да се чуе и техният глас. Няма нищо лошо”, каза още президентът.

По думите му - именно затова е добре да се чуят аргументите на министъра и комисиите – защо са избрали точно тези да спечелят, какъв е смисълът на техните проекти, защо са конкурентоспособни, как ще допринесат за държавата. „Бих окуражил министъра наистина да отиде в парламента и да даде обяснение”, заяви президентът.