Днес се стояха първите консултации за състава на секционните избирателни комисии за националния референдум, който ще се проведе на 27 януари. Участие взеха представители на ПП „ГЕРБ”, Коалиция за България, ДПС и НДСВ. Представителят на Атака – Цеца Христова предварително бе заявила, че е съгласна с предложеното разпределение на квотите в комисиите и не участва в заседанието. На консултациите не се появи и представител на Синята коалиция.  „Ако до крайния срок  сините не подпишат протокола за разпределението и не представят поименен списък за членовете на СИК, то те ще бъдат назначени служебно” – заяви кметът на общината Георги Георгиев.
Представителите на политическите партии се договориха за квотите в секционните комисии. Нито една партия няма да има 50% представителство. ГЕРБ ще бъдат с най-много -  49%, Коалиция за България – 19.6%, ДПС – 14.7%, Атака – 9.8%, Синята коалиция – 4.9%, НДСВ – 2%.
Ръководствата на комисиите ще бъдат само от председател и секретар, зам.председатели няма да  има.  Изискването е председателят и секретарят  да не бъдат от една и съща политическа партия.
Освен това в секциите, в които избирателите са до 500 души, комисиите ще бъдат от 5 члена, а в секциите с над 500 избиратели – по 7 члена, в това число и ръководството.
В община Ботевград в осем от общо 44-те секции избирателите са по-малко от 500.