Правителството предостави допълнителна субсидия по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2012 г. в размер до 41 665 500 лв. С нея се гарантира заплащането на разходите за медицинските дейности, лекарствени продукти и медицински изделия, които през 2011 г. са заплащани от МЗ.

Това е размерът на сумата, която беше трансферирана от бюджета на МЗ към бюджета на НЗОК след решението на Конституционния съд от юли т. г.

Допълнителни 16 499 300 лв. получиха и общините Баните, Белоградчик, Благоевград, Ботевград, Варна, Видин, Дулово, Дупница, Иваново, Каспичан, Кула, Рила, Родопи, Силистра, Симеоновград, Симитли, Смолян, Стражица, Стамболийски, Струмяни, Тутракан, Царево и Шумен. Средствата са за финансиране на социално значими инфраструктурни обекти и за разплащане на просрочени задължения.

Предлаганите за финансиране обекти са свързани с подмяна на етернитов водопровод и канал в участък от път, на който ще се извършва рехабилитация по ОП „Регионално развитие” (Благоевград), възстановяване на улици в девет населени места в община Ботевград, довършителни работи за обособяване на експозиционна зала в общинския исторически музей в Царево, реконструкция на улица във Варна, довършителни работи до надлеза за ферибота Видин-Калафат, изграждане на спортно-развлекателен център в гр. Кула, рехабилитация на улици в с. Дибич, придобиване на дълготрайни активи в община Каспичан, ремонт на покрив на сграда на социален обект в община Рила.

Средствата по двете постановления ще бъдат осигурени за сметка на икономии на разходите по републиканския бюджет.