На 10.12.2012 год. в ОУ "Христо Ботев", с. Лопян децата посрещнаха своите приятели от сдружение „Приятели на Лопян”.
Гости на инициативата бяха кметът на община Етрополе инж. Богомил Георгиев и кметът на с. Лопян Лако Кръстев.
Представителите на американската общност в България, заедно с гостите посетиха открит урок в ІV клас. Учениците показаха отлична работа със софтуерния продукт "Енвижън" под умелото ръководство на г- жа Даниела Петрова.
Какво представлява "Енвижън"?
"Енвижън" е софтуерна система, създадена да улесни учителите при тяхната работа и стремяща се към разрешаването на двата основни проблема в началното образование, а именно липсата на ресурси, които могат да бъдат отделени за оборудване на класните стаи, и липсата на интерес към науката у децата.
Тук към един компютър са свързани много мишки и децата работят с тях върху голям екран. Системата позволява да се включат различни по вид въпроси - тестови, индивидуални, въпроси за категоризиране, с изписване. Децата възприемат работата си с мишките като вид игра и забавление, а не като досадно задължение за изпитване и попълване на тестове, което от своя страна оказва огромно влияние на резултатите и постиженията им.
За всички добри деца, а те в Лопян са толкова много, имаше подаръци. Дядо Коледа се бе постарал да изпълни желанията на всички деца. Те, от своя страна, благодарни за невероятния жест на своите приятели, ги поздравиха с богата програма – стихове, песни, подаръци.