На двудневна работна среща, която се проведе на 12 и 13 април в Правец се събраха областни управители от 23 областни администрации в страната. В срещата участваха началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова, главният секретар на Министерски съвет Росен Желязков и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Домакин на събитието беше областният управител на Софийска област Красимир Живков.

В рамките на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с предстоящото разработване на областните стратегии за регионално развитие за следващия програмен период. Същите трябва да бъдат готови до 30 юни 2013 г. В бюджета за следващата година са заложени финансови средства, с които всяка администрация да организира подготовката им, съобщи Росен Желязков.

Регионалният зам.-министър Николай Нанков заяви, че до дни областните управители ще разполагат с практически насоки как да по-лесно и качествено да подготвят документите. Очаква се регионалните планове за развитие да бъдат разработени и одобрени до началото на януари следващата година.

По време на срещата официално бе закрита и европейската седмица „Европа-България” в Софийска област, посветена на петгодишното членство на страната ни в Европейския съюз. В заключителния концерт взеха участие самодейни състави и изпълнители от читалищата в Ботевград и Етрополе, ученици от ОУ ”Васил Левски” в Правец и децата от ЦДГ „Индира Ганди” в града.

„От София кампанията изглеждаше добре, очаквам Вашите впечатления от мястото на събитията”, каза Румяна Бъчварова. Областните управители и техните екипи споделиха, че проявите са били изключително успешни. Догодина можем да организираме отново подобна кампания, съвместно с читалищата. „До м. януари 2013 г. очаквам Вашите предложения и идеи за следващата година, обявена за Европейска година на гражданите”, каза още г-жа Бъчварова.