Рецидивист от Ботевград, осъждан 11 пъти за кражби и грабежи, е уличен в убийство на столичанин, съобщиха от пресцентъра на МВР. 43-годишният А.М. е автор на тежко криминално престъпление, извършено по жесток начин. На 23 февруари семейството на 61-годишен столичанин подава молба в столичното Трето РПУ за издирването му. След предприетите първоначални действия, криминалистите достигат до версията за убийство, малко по-късно засичат колата на убития “Деу Рейсър”. В хода на разследването установяват, че престъплението е извършено предишния ден около 20.00 часа. На безлюдно място близо до сградата на СБА в Ботевград 43-годишният А.М. напада жертвата си, нанася му жесток побой, удушава го със сезал, натиква трупа в багажника на колата на убития и се отправя към землището на с. Врачеш. От убития А.М. взема 1 300 лева и мобилен телефон, а по-късно закопава трупа в сметище, нахвърля отгоре му парчета плат, за да прикрие прясно изровената пръст и изхвърля личните му вещи в контейнер в Ботевград. Снабден с документи на автомобила, А.М. го продава без формален договор на мъж в столичния квартал “Филиповци” за 800 лв.
През м. март полицейските служители задържат А.М. /43 г./ в района на с. Горни Богров, където предлагал съпругата си да проституира. При обиск у него е открит откраднатият мобилен телефон на жертвата. Първоначално мъжът отрича съпричастността си към убийството и е подложен на детектор на лъжата. Притиснат от обстоятелствата и разобличаващите го данни, на 26 март той се предава в РПУ-Ботевград и прави пълни самопризнания. Пред криминалисти от ОДП - София и ботевградското РПУ той посочил точното място, където заровил трупа на жертвата, контейнера, в който изхвърлил вещите на убития и дървото, с което е нанесъл побоя. Разказал, че познанството му с жертвата датира от седем години. На 22 февруари вечерта двамата пили кафе в Ботевград и А.М. видял, че неговият познат носи в себе си пачка пари, а той и съпругата му имали да връщат дългове.
А.М. е осъждан 11 пъти, като последната му присъда била за извършен грабеж на чужденец в съучастие със съпругата му К.М. /27 г./. За това престъпление А.М. лежал 18 месеца в Централния софийски затвор, а половинката му е получила условна присъда. Рецидивистът е задържан в следствения арест за 72 часа с постановление на Софийска окръжна прокуратура. По случая е образувано дознание.