50 жители на Дедево са откъснати от света заради затворения път към селото. Снегът тази нощ е съборил множество дървета на платното и нито един автомобил или автобус не е успял да мине. Рано сутринта е закъсал снегорин на почистващата фирма „Строймаш”. На място са екипи на пожарната и на агенция „Пътна инфраструктура”, които режат дървета и клони, за да освободят 9-километровото трасе.

„Имаме достатъчно хранителни продукти, но сме без ток. Молим се по-бързо да отворят пътя и да не се налага да викаме линейка за спешен случай”. Това заяви пред Дарик радио Лили Михайлова, бивш кмет на Дедево. По думите й всяка година ситуацията с пътя се повтаря заради лесничейството, което не позволява да се секат дървета по-далеч от шосето.

Кметът на община „Родопи” Пламен Спасов съобщи, че е получил като подарък от министъра на отбраната БТР. Следващата седмица военната машина ще бъде взета от Северна България. Тя ще бъде използвана в подобни критични ситуации с откъснати висопланински села. Повишена е аварийната обстановка с електрозахранването в Родопите и по високите места в Пловдивска и Хасковска област.

След обилния снеговалеж тази нощ в района на Родопите и по високите планински части на територията на Югоизточна България към 09.00 ч. днес 85 малки населени места са без електрозахранване. Това са населени места, разположени предимно в Смолянска и Кърджалийска област, както и отделни населени места във високите части на Хасковска и Пловдивска област. Над 30 аварийни екипа на EVN България работят за възстановяване на захранването, като основното предизвикателство са блокираните от сняг пътища и паднали дървета.

Дружеството има готовност да мобилизира още аварийни екипи при необходимост. Всички аварийни групи са подготвени за работа в зимни условия и екипирани с техника, материали и екипировка. Създадена е необходимата организация, която се ръководи от диспечерския център на дружеството. Водачите на МПС да се движат с вериги на път ІІІ- 865 разклон Черна - разклон Бял извор, област Смолян. Забранява се движението на товарните автомобили с ремаркета и полуремаркета, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Пътищата в област Велико Търново са заснежени.  В цялата област продължава да вали сняг. Снежната покривка средно е около15 см. По данни на Областно пътно управление пътищата се почистват и опесъчават. От тази сутрин на територията на област Велико Търново е въведено ограничение за товарните автомобили с ремаркета и полуремаркета задължително да се движат с вериги. Към момента няма затворени за движение пътни артерии. Всички екипи на „Пътна полиция” са по главните пътища и регулират движението на местата, където има необходимост. По информация към 06,00 ч. тази сутрин на територията на област Велико Търново няма населени места без ток и вода, както и сигнали за бедстващи хора.

Товарните моторни превозни средства трябва да се движат задължително с вериги в участъка Русе - Бяла на път І-5.  Товарните моторни превозни средства, които са с ремаркета и полуремаркета, задължително да се движат с вериги в отсечката Омуртаг - Търговище на път I-4.

Във Варна паднало дърво и заледени пътища блокираха дейността на тролейбусите. В момента в града тролейбуси не се движат. Сериозно е положение на баира на „Капитан Петко”, пътният участък там е силно заледен. Търси се съдействието на общината и почистващите фирми. Закъсали автомобили има също така и по бул. „Трети март”, който също е силно заледен.

Пристанище Варна пък е затворено за маневриране на кораби заради силен вятър. Забраната важи за всички портове и канали.

Полетите от летище Варна за София и Виена са отменени. Отменени са полетите и от София и Виена до летище Варна, съобщиха от пресцентъра на аеропорта. Причината е силен страничен вятър, който на пориви достига до 13 м/сек. Вятърът обърна павилион в близост до морската градина по пътя за Златни пясъци. Вълните прехвърлят вълнолома пред Морска гара и ако температурата падне още може да обледенят крайбрежната алея, както се случи миналата зима. Пристанището е затворено за кораби докато утихне вятъра.

Всички товарни моторни превозни средства да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета на територията на област Разград.

На територията на област Търговище всички моторни превозни средства да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета.  На територията на област Шумен - всички товарни моторни превозни средства, които се движат по I-2 и I-4, да са задължително с вериги и без ремаркета и полуремаркета. Около 15-20 автомобила са закъсали по пътя Плиска-Нови пазар, тъй като при авария на микробус е закъсала техниката. Там има сериозен проблем, съобщи Милена Недева, кмет на община Каспичан. Работи се по разчистване на терена, нека водачите, които са оставили колите си, да ги приберат, защото след това пътят ще бъде затворен, каза Недева. Ако не е спешно нека гражданите да се въздържат от пътувания, призова тя.

По пътищата се образуват сериозни навявания, видимостта е силно намалена. Две села от общината са без ток, в с. Върбяне и Плиска има два аварирали електропровода, в момента се работи за отстраняване на аварията. В посока с.Марково има около 10 см сняг по пътя. Извозването на учениците ще стане заедно с фирмите, които се грижат за зимното поддържане. Друг проблемен участък е между Плиска и с.Върбяне, особено отсечката с.Върбяне-с.Избул, в тази посока е насочена почистваща техника, защото има закъсали доста хора в колите, но има уверение, че съвсем скоро ще започне почистването на участъка, уточни Милена Недева.

През Ришки проход - всички моторни превозни средства да са с вериги и без ремаркета и полуремаркета. Товарните моторни превозни средства над 3 тона, които се движат по пътII-55 в област Сливен, да са без ремаркета и полуремаркета. Път I-2 в участък Русе – Разград се забранява движението на товарни моторни превозни средства с ремаркета и полуремаркета.

Да не се предприемат пътувания през старопланинските проходи на територията на област Сливен призова областният управител Марин Кавръков. Той заяви, че на 4 – 5 км в Котленския и Твърдишки проход, както и в прохода Вратник обстановката е усложнена. Автомобилите задължително трябва да са с вериги ако пътуването не може да се отложи. Движението през проходите се извършва при зимни условия. През нощта пътните служби са изтеглили четири закъсали ТИР-а в проходите.

В момента се изтегля лек автомобил в района на село Гавраилово, който е изтласкан от пътя от силния страничен вятър. Около 40 см е снежната покривка в Котленско и Твърдишко. „Всички проходи са отворени, но пътуването е много тежко. Ако не се налага днес и утре спешно пътуване към Северна България да не се тръгва на път”, призова Марин Кавръков. Към момента на територията на област Сливен няма населени места без ток. Градският транспорт в Сливен се движи нормално, с малки закъснения. Всички, които въпреки лошото време, са решили да тръгнат на път нека заредят резервоарите на автомобилите си с гориво, както и батериите на телефоните си, защото метеорологичната обстановка ще остава тежка, каза още Кавръков.

Ако снеговалежът продължи и в следващите часове покривката ще надвиши половин метър, което вероятно ще наложи спиране на тежките камиони, каза още Кавръков и допълни, на този етап не се налага спиране на движението, но колите задължително трябва да са с вериги и подготвени за движение при усложнени зимни условия. В равнинната част на област Сливен движението се извършва нормално.

Първокласният път I-6 в участък Мъглиж - Гурково се затваря за всички моторни превозни средства поради силен вятър и снегонавяване. Обходен маршрут през Стара Загора - Нова Загора път ІІ-66 - път I-6.

Закъсали са автомобили по пътя Ветрино – Белоградец и Ветрино - Неофит Рилски. Обстановката в тези райони е усложнена, пътят за момента не е почистен. Два снегорина на общината обработват пътищата приоритетно по направленията, по които се движат ученическите автобуси.

Към момента 2600 абонати на ЧЕЗ в 10 населени места са без ток.

„В района на Долна Баня, Костенец и Самоков са около 2500 абонати. Вече единични случаи има в Луковит и Мездра", съобщи Стилян Тополски от дружеството, цитиран от БНР.

По думите му в момента има над 20 екипа, които се стремят максимално бързо да отстранят авариите и да възстановят захранването на всички потребители.

66 населени места в областите Варна и Добрич са без ток, съобщиха от "Енерго Про".