В момента всички ученици със среден  успех над 5.50 получават по 21 лв. Министерството на просветата обмисля да разреши на училищата да въведат свои правила за разпределяне на стипендии. Така на практика те ще имат по-голяма свобода при разпределянето на бюджета си за поощряване на учениците. Ръководството ще може да избира дали да увеличи размера на стипендиите на най-добрите ученици, или пък да увеличи броя на наградите за успех, така че
повече деца да бъдат стимулирани да учат.
21 лв. месечно е размерът и на социалната стипендия. Промяната в разпределянето на парите на ученическите стипендии идва заедно с увеличаването на единния разходен стандарт на учениците. С него се скачат и заплатите на учителите. Така един млад неопитен педагог, току-що излязъл от университета, ще взема 500 лв. заплата. Старшите учители пък ще получават 530 лв., а главните 570-580 лв. Заплатите на помощник-директорите и директорите пък ще започват съответно от  610 лв. и 680 лв. В момента средната заплата на учителите е около 730 лв., но на много места стартовите заплати за млади учители са около 450 лв.
Новият просветен закон пък предвижда да има допълнителни парични бонуси и за тези училища, чиито ученици вдигнат успеха си на националните външни оценявания.