Зловеща игра „приспиване“ става хит в сред учениците в Правец. Опасното забавление е набрало популярност в гимназията за чужди езици „Алеко Константинов“ в града. Това съобщи пред „Монитор“ шефът на регионалния просветен инспекторат на София-област Христо Андреев.


Условията на играта са изключително прости, като същевременно крият изключително опасни рискове за здравето. Сценарият бил следният - учениците клякали няколко пъти, за да се натоварят максимално физически, след това „другарчетата” им притискали сънната артерия или слънчевия сплит на приятелите си, като по този начин се постига ефектът на приспиването.
За опасната игра първа разбрала директорката на гимназията в Правец, след като група ученици я попитали какви рискове криело забавлението. „Същият въпрос бил зададен и на учителката по биология в същото училище”, разказа още Христо Андреев. „Играта" се въртяла най-вече след часовете.
Учудващото е, че тя била практикувана не от малките ученици, а от най-големите - в 11-и и 12-и клас. „Най-важно сега е да се разбере кой е инициирал такава игра“, каза още шефът на регионалния просветен инспекторат. Той каза, че е наредил на директорката да се сформира екип от психолози, социални експерти и лекари. „В часовете на класа трябва да се разясни на децата колко опасно е това занимание и че крие смъртоносни рискове“, каза още Андреев.
Ударът в слънчевия сплит води до загуба на съзнание, кома и дори до смърт, предупреди завеждащият детската хирургия в „Пирогов” проф. Огнян Бранков. В него се събират нервните окончания, командвани от мозъка, а след това продължават към долната част на тялото, поясни медикът. Той подчерта, че това е една от най-кошмарните техники, използвани на ринга от нелоялните боксьори, и затова тя е забранена. Проф. Бранков предупреди учениците да не играят опасни игри.
Източник: БЛИЦ