Пловдивският митрополит Николай обяви официално, че не иска да бъде избиран за патриарх. Нека се знае, че митрополит аз няма да наруша принципите, заяви митрополит Николай по време на обръщението си към епархийските избиратели във връзка с избирането на делегати на Пловдивска епархия за участие в Патриаршеския избирателен църковен събор.

Абсолютно ми е необяснимо, защо продължават спекулациите за това дали е възможно определени уставни ограничения за избора на патриарх да отпаднат? Ограниченията не бива да бъдат нарушавани и никой в църквата не желае те да бъдат отменяни. Уставът е казал ясно кой не може да бъде избираем, а Пловдивският митрополит Николай не може, продължи той. Изборът на Български патриарх не е вътрешноведомствен въпрос. Това е акт от национално, а защо не от историческо значение. Нали не забравяме, че имената на първойерарсите на църквата ни застават в една редица с името на Свети Патриарх Евтимий, припомни той.

Николай допълни, че за да избегне риска от субективни решения църквата ни в момента има нужда от широка обществена дискусия по отношение на избор на нов Български патриарх. Тези избори трябва да са абсолютно освободени от всякакви сметки. На мен лично ми омръзна да слушам бакалски сметки, не знам бакалите как не се умориха да ги правят, категоричен бе Негово Високопреосвещенство. Митрополит Николай благодари за спазения призив в дните на траур за патриарха да бъде отдадено дължимото му и темата да не се дискутира. Според него, това е бил период на размисъл.