Криминално проявени баща и син са задържани за кражба от пречиствателна станция в Ботевград. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР-София.

В петък около 15.00 часа служител на местното ВиК-дружество алармирал в полицията, че от градската пречиствателна станция в жк „Саранск” е извършена кражба. Дежурна оперативна група посетила местопроизшествието и извършила оглед, при който се установило, че за неопределен период от време след демонтиране са отнети 10 оградни платна от винкел и мрежа. Полицейските служители започнали работа по разкриването на престъплението и след проведените издирвателни и процесуално-следствени действия влезли в дирите на извършителите. Оказало се, че кражбата е дело на 38-годишния Й.Б. и неговия 17-годишен син, и двамата с криминалистически регистрации за кражби. Част от инкриминираните вещи са намерени и иззети от пункт за изкупуване на метали в града. Бащата е задържан за 24 часа във връзка с чл. 195, ал.1 от НК, синът му също е установен. По случая в Районно управление „Полиция”-Ботевград е образувано досъдебно производство. Работата по пълното му документиране продължава.

Двама 18-годишни рецидивисти от село Литаково пак са в ареста за кражба, извършена само десет дни след последното им задържане. В събота около 13.00 часа в Районно управление „Полиция”-Ботевград собственичка съобщила за извършена кражба от наследствената й къща в с. Литаково. При огледа на местопроизшествието полицаите установили, че между 10 и 12 януари от къщата са били отнети две туби с общо 31 литра ракия. Начинът, по който било проникнато в къщата, а именно чрез направен отвор в покрива, недвусмислено насочил криминалистите към евентуалните извършители на деянието - В.Г. и Р.Р. на 18 години от същото село. Само преди десет дни, на 3 януари, двамата бяха задържани за кражба от друга къща в селото, в която влезли като разместили керемидите на покрива и откраднали три медни котли, две медни тави, газов котлон и пръскачка.

След като ги задържали, станало ясно, че В.Г. е отговорен и за още една кражба от къща в селото, като този път негов съучастник бил непълнолетният брат на Р.Р. Двамата откраднали 30 бали сено. Подозренията на полицаите се потвърдили, когато в дома на единия рецидивист били открити тубите с ракията. Инкриминираните вещи са иззети, а авторите на кражбата са задържани с полицейска заповед за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. Работата по документиране на цялостната престъпна дейност на задържаните продължава.