Семейство Билбилиеви от Пазарджик живеят в ужас от сина си, който е психично болен и наркозависим, а институциите отказват да поемат грижата за него. От 18 месеца семейство Билбилеви живее под обсада, предаде БТВ.

Всички в дома им се страхуват да не се случи най-лошото. Любимият доскоро син е опасно агресивен и непредвидим в реакциите си. Според епикриза от испанска психиатрия, 26-годишният бивш наркоман Костадин Билбилев е болен от шизофрения. Наскоро пребил майка си и баба си. Заканил се да убие и неподвижния си баща. Българските психиатри обаче отказват да го освидетелстват и лекуват принудително. От около година Костадин спи по тавани и жилищни входове, проси и напада близките си, за да му дадат пари:

„Последно преди Коледа искаше да ме изгони от стаята. Бяхме само двамата. Започна да ме блъска. Изби ми един зъб. Страхувам се, че може да посегне всеки един момент на мен и на баща си. Казва за баща си „това е ненужен човек, той се мъчи, аз трябва да го заколя”, разказва майката на младия мъж – Надка.

От 11 години семейство Билбилеви се опитва да спаси сина си от блатото на хероиновата зависимост. Костадин бил едва 15-годишен, когато опитал твърдата дрога. Преди няколко години Надка и съпругът й телили кредит, за да излекуват сина си в наркокомуна в Испания. Костадин сам ги помолил за помощ. Първите 9 месеца преминали обнадеждаващо.

„Искаше да си идва. Но ние преценихме, че една година е кратък срок за пребиваване в комуна за лечение. Оставихме го да стои. Но в един момент, след една година, от комуната ни се обадиха и ни казаха, че той е изчезнал безследно”, спомня си Надка.

Следите на сина ѝ се губят за повече от 6 месеца. „2008 година ноември месец ни се обадиха от посолството в Мадрид, че синът ни е намерен и настанен в психиатрична клиника на Канарските острови без документи, без дрехи, чисто гол”, разказва жената.

От огромния стрес бащата на Костадин получава инсулт. Превръща се в инвалид. „Когато Костадин изчезна на Канарските острови гледаше снимката му, плачеше. Явно всичко това се е трупало на него. Започна да злоупотребява с алкохола. Получи два силни кръвоизлива.. И когато тръгна вече в Италия да пътува, след два дни ми се обадиха, че получил инсулт и е в кома”, каза Надка за мъжа си.

Испанските психиатри са категорични, че Костадин Билбилиев е болен от шизофрения. „Там ни питаха също има ли в рода друг с такава диагноза понеже тя или се онаследява генетично, или се придобива вследствие на употреба на наркотици”, обясни жената.

Година и половина след завръщането си в България Костадин приема лекарствата, които са му изписани от испанските психиатри, и се чувства добре. Същите медикаменти са изписани и от българските лекари. След като спира приема на лекарствата обаче, отново посяга към хероина, напуска дома си и започва да се държи неадекватно и агресивно с близките си.

„Когато влезне в нас той прави някакви си движения, които са ненормални за мен. Започва да се смее”, добави и бабата на младия мъж.

„Издействахме прокурорско нареждане - с полиция, с линейка - закарахме го в психиатрията, и от там ни казаха, че е напълно нормален и че за тях той не подлежи на лечение”, разказват близките на Костадин.

Преди няколко месеца той е арестуван заради това, че се разхожда чисто гол из Студентски град. Някои български психиатри се съгласяват с диагнозата на испанските си колеги, но до освидетелстване и лечение така и не се стига:
„След метадоновата програма в София сме го настанявали в Суходол. След една седмица ми се обадиха и ми казаха: „елате си го вземете, защото той не е за лечение на наркозависими, той е за лечение на шизофрения”, спомня си Надка. Тя настоява синът й да бъде лекуван, защото в сегашното си състояние Костадин е опасен както за себе си, така и за околните.