Банго Васил се празнува три поредни дни – на 13, 14 и 15 януари. Празникът е свързан с няколко ромски легенди. В някои от тях Банго Василий е застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, разрушен от дявола, по който преминават ромите. В други легенди Банго Василий е куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин.
Има още една легенда, която гласи, че Василий е спасил циганския род от удавяне в  бушуващо море. Дълбоките води щели да погълнат ромите, ако той не им бил изпратил ято гъски. Ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг. Оттогава те почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица. Банго Василий е семеен празник и задължително се посреща с птиче месо – гъска или петел. На трапезата се слагат още питка, баница с късмети и плодове.
Днес по обяд в столовата на ОУ „Георги Бенковски” в с.Малки Искър имаше детско тържество, посветено на циганската Нова година.
Богата, наситена с цигански и български песни и танци, със стихотворения и с много желание да представят наученото от своите родители, децата от училището отбелязаха циганската Нова година.
Гостуваха им ученици от ОУ „Христо Ботев” в с. Лопян, които показаха как Нова година се празнува в циганските семейства от региона.
Те също се представиха с няколко песни, посветени на празника.
По-големите им батковци и каки от Професионалната гимназия в Етрополе се включиха с няколко състезателни игри, викторини и интересни начинания, провокиращи познанията на децата и дори на техните родители.
Гости на тържеството бяха кметът на Община Етрополе инж. Богомил Георгиев, кметът на с. Лопян Лако Кръстев, кметският наместник на с. Малки Искър Марин Маринов, главен инспектор ПКВ Росица Иванова, Даринка Петкова и Диана Иванова от Общинска администрация. Имаше и много родители.