На ботевградското сметище вече е монтирана мобилна фабрика за производство на RDF брикети. Общината е дала карт бланш на проекта, съобщава новият брой на „Ботевградски вести плюс”.


Боклукът в сметището се третира механично и биологично и след това ще се пресова. В края на поточната линия ще излизат блокчета RDF /нискокалорични/ брикети. Това гориво е особено търсено от циментовите заводи и от доста време се използва в Златна Панега, Бели Извор, Плевен, Димитровград и Девня. То може да се използва и топлоцентралите, задължително изискване обаче е пещите им да са оборудвани с филтърни системи и устройства за поддържане на постоянна висока температура и да отговарят на изискванията за изгаряне на отпадъци. В противен случай във въздуха ще се отделят фин прах, диоксини и фурани, които са опасни за здравето на хората , алармираха от Зелената партия. По този повод те сезираха даже председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. За самото производство на RDF-горивото няма данни, че крие някакви рискове за хората и природата.


От община Ботевград са дали карт блаш да се направят пробите на сметището, след което ще стане ясно дали фабриката за RDF брикети ще заработи. Технологията, която се използва, е американска, а за фирмата, която ще произвежда брикетите, лобира Валентин Златев, съобщиха източници от общината.


В същото време общината кандидатства пред Министерството на околната среда и водите за рекултивация на старото сметище и има голям шанс да получи средства за реализацията му.


„Ако преди това боклуците се преработят и се изнесат от тук под формата на брикети, самата рекултивация на терена ще бъде много по-лесна и по евтина”, категоричен кметът на общината Георги Георгиев.


Повече подробности по темата може да прочетете в „Ботевградски вести плюс”.