През миналата година софийската галерия даде за първи път пари за откупки от 20 години, които бяха два пъти по-малко от тези, които се предвижда да плати за Пайнер – близо 300 000 лв. Това заяви художникът Недко Солаков.

Очевидно става въпрос за бизнеспроект на една компания. Чалгата още не е забранена, но проблемът е голямата сума, която държавата плаща за реализирането на този проект. Според Емил Спахийски обаче Пайнер се е класирала назад при проектите, но конкурентите в проекта не са успели да осигурят свое финаннсира не през 2011 г.

Социалният антрополог Харалан Александров обаче има разлика при критериите при ОП „Конкурентоспособност“ и културната политика, която е приоритет на държавата. Художникът обаче се противопостави на тази теза, тъй като кабинетът трябва да подпомогне културни проекти за кандидатстване по други европрограми.

Негативните последици от чалгата и порното са сравними. Разликата обаче е че порното в България е забранено. Чалгата за някои хора носи радост и утеха, което за мен е странно. Аз гледам певиците, които подскачат гротескно със своите силиконови гърди като телевизия Дискавъри, където показват грозни и пъпчиви жаби, изцепи се Александров. Това е защото се атакува земноводната част от нашия мозък, продължи духовития си изказ антропологът и заподозря, че българите обичат да се подкълчват особено в тазобедрената част.