Спецоперацията на служителите на отдел „Наркотици“ в ГДБОП е проведена вчера. В рамките й са задържани организаторът 37-годишният И.В.- криминално проявен и регистриран за множество извършени от него престъпления, и неговите „сътрудници“ В.П. (27 г.) от Сандански, столичаните И.Д. (38 г.) и К.И.(21 г.), Й.Й.(22 г.) от Етрополе и К.Б.(29 г.) - македонски гражданин. Трима от тях са с регистрации за кражби, грабежи и вече осъждани.


Установено е, че бандата работела при строго определени правила. И.Д. съхранявал наркотиците в мазето на жилището си и снабдявал с тях В.П. Той от своя страна подготвял дозите наркотичните вещества за улично разпространение и ги предавал на двамата дилъри - К.И. и Й.Й., разпространявали дрогата на територията на столицата. Клиент на Й.Й. бил македонският гражданин К.Б. 


Парите от продажбите се отчитали на лидера на групата И.В., който приемал поръчки за доставка на наркотиците и изпращал търговците на наркотици до мястото на срещата за предаването им.


При последвалото претърсване в жилищата на задържаните антимафиотите открили около 25 топчета с кафяво прахообразно вещество, реагирало положително на хероин; найлонов плик с около 0,5 кг марихуана, около 15 гр бяло вещество, реагирало на амфетамин, и пресовка хероин с тегло около 200 гр. 


Иззети са още 25 мобилни телефона, сумата от около 3600 лв., преносим компютър, електронна везна, незаконен боен пистолет марка „Маузер”, 29 боеприпаса калибър 7,65 и газов пистолет.