На 14.01.2013 г. в  СОУ „Христо Ясенов”- гр. Етрополе се проведе интересна среща с тема „Земетресенията”


Учениците от IX-Б, X-Б, X-A, XI-Б и XI-В участваха в среща-разговор по проблемите на земетресенията и представянето на бъдещата работа в кръжок, който ще се занимава с такава тематика в актовата зала на училището с лектор и ръководител на кръжока Цветан Дилов.
Той е дипломиран инженер по геология и проучване на полезни изкопаеми от Минно-геоложкия университет. След дипломирането си преподава в същия университет структурна геология, тектоника и геоложко картиране.
През 1999 г. заминава за Япония, където специализира физика и геология на земетресенията в Университет Тохоку, Сендай. Успоредно с изследванията преподава английски език в начално училище, гимназия и в университет.
През 2008 г. се завръща в България и работи в софийската общинска фирма ГИС София, където е отговорен за оценката на сеизмичната опасност и сеизмичния риск за района на гр. София.
През 2011 г. осъществява проект по картиране следите на активните разломи в Софийската котловина.
От м. май 2012 г. е ръководител на отдел „Геотехнически” на РК „Елаците”. Отделът изследва и оценява устойчивостта на рудничните откоси.
Г-н Дилов представи с презентация какво е земетресение, как и къде се проявява, какви са последиците и как може да се извършва проучвателна дейност, която да представя по-пълна картина на предстоящи земетресения и да се вземат превантивни мерки в тази посока.


В процеса на работа на кръжока ще бъдат разглеждани следните теми и направления:
1. Видове скали и минерали
2. Геоложки процеси
3. Тектоника на плочите
4. Деформации в земната кора
5. Разломи
6. Земетресения
7. Изработване на сеизмографи
8. Инсталиране на сеизмографи и засичане на земетресения
9. Полева работа и описание на активни разломи


Всички желаещи да се включат в кръжока по земетресения да се запишат при Таня  Дойнова и при Дияна Цацова.
Първата среща на проявяващите желание ученици ще бъде във вторник - 22.01.2013 г. от 17.00ч.
Заповядайте!