На компанията IBM и нейни поделения бе временно забранено да кандидатстват за каквито и да е федерални проекти в САЩ, съобщава "Ройтерс".

Най-големият в света доставчик на компютърни услуги е обект на разследване от страна на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ по повод на спечелен през 2006 г. контракт на стойност 80 млрд. долара за модернизиране на финансовата система на агенцията. Съд в щата Вирджиния е изпратил призовки за явяване на служители на компанията като свидетели и е поискал предоставяне на документация за отношенията на компанията с държавната екозащитна агенция.

Предполагаемите обвинения към IBM са за нарушаване на етичните норми по време на търга, спечелен през март 2006 година.

Временната забрана се отнася до всички агенции на федерално ниво и за всички поделения на IBM.

Говорител на компанията изрази удивление и каза, че IBM ще сътрудничи на разследването, но и ще се бори за ограничаване на обхвата на мярката.
От IBM твърдят, че разследването се базира на сигнал, че при въпросния търг през 2006 г. е имало изтичане на информация от служители на агенцията по околната среда към представители на фирмата, което е помогнало на последната да спечели състезанието.

Междувременно стана ясно, че скандалният контракт така и не е бил подписан с IBM, тъй като са се появили съмнения около процедурата.