Броят на охранителите на конференцията на ДПС е бил достатъчен. Хората обаче са били разположени неправилно. Имало е оставен подход към трибуната. Това обяви на пресконференция началникът на Националната служба за охрана (НСО) ген. Тодор Коджейков, който представи резултатите от вътрешната проверка, извършена в службата след опита за покушение над Ахмед Доган на 19 януари.

"Има два основни принципа при разполагането на охраната - първия и втория кръг - вътрешна и външна охрана. Първият кръг е личната охрана, вторият - хората, които осигуряват подстъпите към повереното ни лице. Те трябва да уведомят колегите си, ако има допуснат пропуск, за да може личната охрана да реагира. Началниците и на двата екипа не са направили необходимото, за да бъде неутрализиран нападателят. След инцидента служителите са действали адекватно, като са евакуирали ВИП-а до безопасно място. Взети са всички мерки, за да протече мероприятието нормално", добави той. Коджейков съобщи, че гардовете са му казали, че са помислили нападателя Октай Енимехмедов за обикновен делегат. По думите му, те не са имали достатъчно време за реакция. Най-важното според него обаче е, че не е трябвало Енимехмедов изобщо да бъде допускан да стигне до трибуната.

Началникът на екипа за охрана на мероприятието - полк. Георги Райков, и началникът на личната охрана на Ахмед Доган, са уволнени. Още шестима са наказани с други дисциплинарни наказания, обяви шефът на НСО. Името на втория уволнен не беше оповестено. Наказанията са наложени по степен на виновност. Ген. Тодор Коджейков посочи, че се вземат мерки работата на службата да бъде оптимизирана. Той поиска промени в закона за НСО, а именно гардовете да могат да използват помощни средства като белезници и електрошокови палки.

"На направения самоанализ и самопреценката по отношение на извършената работа, на превенцията преди мероприятието, не считам, че трябва да си подам оставката. Преценката на място е лично на началника на екипа, заедно с началника на авангарда, те си комуникират, тяхната работа е да имат добро взаимодействие. Нивото на компетентност на всеки един служител в службата е такова, каквото му е задължението. Отговорността за самата зала, за мерките вътре, това са хората, които са на място и те могат да направят реална преценка за ситуацията. Направили сме всички предпоставки хората да изпълнят професионално задълженията си. Отговорността, която носим, е до ниво зала. Оттам нататък отговорността е на хората в залата. Засега не знам Ахмед Доган да е имал иск към службата", заяви още бригаден генерал Тодор Коджейков.