Вчерашните кадрови промени са един кризисен, панически ПР с единствената цел да се отвлече вниманието от резултатите от референдума. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ лидерът на БСП Сергей Станишев. Просто най-слабият политически министър трябваше да бъде пожертван, за да се отвлече вниманието от най-голямото политическо събитие, което се случи в неделя, допълни той.

Не казвам, че не е имало за какво да бъде освободен министър Сергей Игнатов, но целта е ясна - да се отвлече вниманието от най-голямата лична загуба, която Бойко Борисов преживя като политик. Явно българите вече не го следват сляпо. Те изразиха своята позиция и заслужават уважение, защото този, който гласува, той решава какво следва. Това е демокрацията. А принизяването на референдума от министър-председателя е скандално. Той унизява и своите министри, които са подали своя вот, обяви Станишев.

По думите му, министрите Цветан Цветанов и Лиляна Павлова не са си свършили работата при отстраняването на "мъртвите души" и списъците. Бездействието им целеше да се понижи изкуствено избирателната активност, смята той.

Лидерът на червените обяви, че е много щастлив, че БСП се превърна в инструмент на гражданското общество, защото "ние бяхме двигателят на референдума". Спекулираше се с цената на общественото допитване. А демокрацията няма цена. За кампанията за цифровизацията се дадоха 18 милиона. Защо те не отидоха за майките, попита той.

Ние ще въведем промени в Закона за референдумите, за да се стимулира гражданското общество. Защото пасивността е най-добрата хранителна среда на авторитарния режим, а моделът "Борисов" обрича България на безпътица, коментира Станишев.

Станишев бе категоричен, че не се готви нова тройна коалиция. Възстановяването на една нормална, демократична, предсказуема държава, развитие на малкия и среден бизнес и възстановяване на социалната държава - това са приоритетите ни. Страната ни има нужда от правителство, което да проведе тази политика, заключи той.