Новият министър на образованието, младежта и науката ще бъде председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров.

Акад. Стефан Борисов Воденичаров е роден на 01.09.1944 год. в гр. София. През 1968 год. завършва Техническия университет, със специалност "машинен инженер". През 1974 год. получава степен "Доктор", през 1989 год. става "Доцент", а през 1991 год. – "Професор". Титлата "Доктор на техническите науки" получава през 1998 год. От 2004 год. е "Член-кореспондент", а през 2012 год. е избран за "Академик". Преди избирането му за председател на БАН акад. Стефан Воденичаров е директор на Института по металознание, съоръжения и технологии "Акад. Ангел Балевски" с Център по хидро- и аеродинамика (ИМСТЦХ) – БАН.

Без образование, без наука, без иновации, не можем да увеличим нашия потенциал. Това каза в Министерски съвет акад. Стефан Воденичаров, който ще бъде предложен за министър на образованието, младежта и науката на мястото на Сергей Игнатов.

„Приех предложението на министър-председателя, защото си мисля, че това, че сме бедни и малко консумираме – това е, защото не произвеждаме достатъчно. Без образование, без наука, без иновации, ние не можем да увеличим нашия потенциал. Освен това от около 4 млн. работоспособно население, около 3 млн. са хората, заети в производството", каза Воденичаров. Той посочи, че има и много неща, свързани с подобряване на професионалното образование.

„Ние в момента нямаме подготвени кадри, които веднага да влязат в индустрията. Финансовите ограничения през последните години за наука също хвърлиха много тежка сянка върху ефективността на учените”, каза още Стефан Воденичаров.

По негови думи - не трябва да се губи и минута, за да се прави административна подготовка за реализиране на програма „Наука и образование”.

Досегашният заместник-министър Милена Дамянова ще поеме ръководството на Фонд "Научни изследвания".

Милена Дамянова е родена на 02.08.1976 г. в гр. Силистра. Завършва магистратура по „Унгарска филология” в СУ „Св. Климент Охридски” и „Финансов мениджмънт” в Стопанската академия „Димитър А. Ценов” - гр. Свищов, Център за перманентно обучение и квалификация. Специализира в Унгария. Има научни интереси в областите управление на образованието и терминология.

От 2001 година работи като хоноруван асистент в СУ „Св. Климент Охридски” и като преводач.

От 2007 г. е експерт в експертната комисия по образование и наука към политическа партия ГЕРБ. До 14.09.2010 г. беше парламентарен секретар на МОМН, а след това бе назначена за зам.-министър на образованието.