Парламентарната група на Коалиция за България настоява за оставки заради стрелбата в центъра на София, става ясно от декларация, изчетена от депутатът Атанас Мерджанов.

"От Коалиция за България заявяваме, че вие носите отговорност за подмяна на истинските усилия, подмяна на дневния ред на обществото, с измислени проблеми и грижа за собствен имидж. Насилието е опасна игра, то е заплаха. Не го подминавайте с политически цинизъм. Трябва като достойни хора да подадете оставка, да покажете своя осъзната отговорност. Докога ще демонстрирате недосегаемост и самодостатъчност? Подайте си оставките", каза Мерджанов.

„Само 10 дни след опита за грубо покушение над лидера на ДПС Ахмед Доган, обществото е потресено от буталното показно посегателство върху човешкия живот – право на всеки гражданин, независимо от неговия социален, правен статус. Управляващите получиха поредния вот на недоверие за политиката за сигурност. На стълбите на Съдебната палата в центъра на София, в район, където са разположени основните обществени институции и сгради, в отсъствие от страната на вътрешния министър, министъра на правосъдието, главния прокурор, това не е просто неприятен случай, не е просто неприятен инцидент – това е нагло покушение срещу демократичните устои на държавата, срещу държавността. Акт, който хвърля сянка върху европейското лице на страната”, заяви депутатът.

Според него не е пречупен гръбнакът на организираната престъпност.

„Това е демонстрация на катастрофирала политика, автори на която са Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Тя диктува и притиска държавата. Неуместни са мненията, с които се твърдят тези, че това не е опит за убийство, а целта е сплашване. Това е брутално незачитане на обществрния ред. Не е ли продължение на серията грабежи, обири, палежи, не ни ли връща в годините 2001 - 2004, когато серия от нагли убийства и покушения останаха неразкрити”, попита Атанас Мерджанов.