"Управляващите се мъчат само да втълпят на хората, че проблемът със сигурността в страната е решен. Не може дълго време обаче това да продължи", каза в студиото на предаването "Тази сутрин" по БТВ депутатът от БСП и бивш министър на вътрешните работи Михаил Миков.

"Четенето на прякори и кръщаването на операции на имената на магистрати не решава проблемът с престъпността", заяви още Миков. Той призова да се спре въпросът със законодателството и поясни, че проблемът не е в него.

Димо Гяуров от "Синята коалиция" заяви, че  все още България е страна на мутрите. "Не само има мутри, но те разшириха и периметъра си. Върнаха се кокошкарските престъпления, както и големите удари", каза Гяуров.

В отговор на тези думи Димитър Лазаров от ГЕРБ заяви, че тези с бухалките, които са рекетирали преди обикновените хора, вече ги няма. "Много престъпления се разследват, а източването на ДДС вече измести другите големи удари", каза депутатът от управляващата партия.

Оказва, че се общественото усещане за сигурност и това, което управляващите се опитват да внушат се разминават драстично, смята Миков. Той смята, че усещането за показност, което остави нападението над Баретата посред бял ден в центъра на столицата е обосновано. Друга версия според него за избора точно на Съдебната палата за място на покушението е допускането от много хора, че точно на такова място никой не очаква да се случи такова нещо.

Бившият вътрешен министър препоръча на гражданите да си купят бронирани жилетки и да си вземат каски, когато вървят по центъра, за да се пазят от попадане в престрелка. Гяуров категорично заяви, че качеството на разследванията е изключително ниско. Миков припомни, че доказателства след случаите, като този с Баретата, трябва да се събират много по-бързо. „Не може 27 часа да не се знае какво е оръжието и да стане ясно чак след повторен оглед”, категоричен беше той.

Депутатът от управляващата партия даде за пример за успех на ГЕРБ осъдителните присъди и развитието по делата „Наглите” и „Килърите”. „Правителството работи и вкарва дела в съда и има присъди”. Гяуров коментира обаче, че практиката у нас е да няма осъдителни присъди и да има провал.

Червеният депутат заяви в заключение, че проблемът с престъпността има напудрена визия. Според Лазаров престъпността пък е проблем на всички органи, а Димо Гяуров смята, че той няма да бъде решен до края на мандата на това правителство.