Десетки жители на Ботевград и близките населени места се събраха на голямата поляна в Зелин, за да отбележат заедно празника Трифон Зарезан - ден на винари, лозари и кръчмари. Събитието започна с тържествена литургия, отслужена от отец Николай.
И тази година бе изпълнена традицията по коронясването на Царица на лозята и Цар на виното.
Парата от обредния хляб, приготвен от Царица на лозята 2011 - Ванина Каменова, се падна на 16-годишната Цветали Иванова, ученичка от ТПГ „Стамен Панчев”.


Комисия по дегустация в състав: Цанко Тодоров – председател, и членове отец Николай от Врачеш и Никола Николов от с.Разлив имаше за задача да избере Цар на виното. Тази година за титлата се надпреварваха четирима производители на вино за домашна консумация – Драгомир Григоровски, Любомир Лазаров, Мирослав Митев и Васко Чавдаров. За Цар на виното бе избран Драгомир Григоровски – шофьор в местната фирма „Лекс груп”. Той получи короната от Цанко Тодоров – Цар на виното 2011. "Виното на Драгомир Григоровски покрива критериите за цвят, вкус и аромат", бяха категорични от комисията.


Новоизбраните Цар на виното и Царица на лозята зарязаха лозята в един от близките вилни имоти, собственост на Любомир Лазаров.


За доброто настроение на присъстващите се погрижиха представителен духов оркестър "Ботевград", трио Севера и трио „Приятели на… виното”.