Евродепутатът Найджъл Фаридж, който скандализира българите с неприятните си изявления по наш адрес, нямал нищо против нас, а просто се страхувал от имигрантската вълна, която се очаква да залее родината му.

През 2004 около 1 млн. души от Източна Европа са емигрирали. “Хората бяха шокирани”, заяви Фаридж в интервю за ТВ7 и предаването “Факторът Кошлуков”. Той допълни, че почти половината от новодошлите били неквалифицирани и неподготвени.“Не коментирам толкова българите като цяло, колкото това, че отворихме вратите за имигранти на Обединеното кралство за неограничен брой хора. Повече от ясно е, че ако кажете не жителите на една бедна държава, има сериозен риск да изберат тази алтернатива”, каза той. А алтернативата е търсене на работа във Великобритания.

“Ако аз бях млад българин без алтернатива, вече щях да си стягам багажа и да замина за Лондон”, повтори той думите си от скандалното интервю, което даде преди дни. Той и съгражданите му страдали от цялостното чувство, че толерантността във Великобритания е прескочила прага на търпимост.

“Има усещането, че тук се случва нещо неправилно и безпрецедентно в нашата история”, смята той въобще за отварянето на трудовия пазар на Острова.

Фарадж обясни и откъде тръгна цялата антибългарска кампания. “Целият дебат има две причини – нашия шок след влизането на Полша в ЕС и дебатът какво означава ЕС и неговите регулации относно свободното придвижване на хора”. Британците били по-притеснени от второто – факта, че страната не може да контролира движението на хората през собствените си граници. Тъкмо заради това много британци обмислят излизане от ЕС.

Според евродепутата Метин Казак, Фаридж вдига доста шум около себе си. “За щастие в Европейския парламент подкрепата му е минимална”, заяви той в същото предаване. Групата на британеца е от 20 човека, нормално е да вдигат шум, за да ги чуят.

Политическият анализатор Владимир Шопов обясни, че думите на Фаридж са насочени към хора с твърде леви убеждения, които се крепят на ръба на социалната система. Вече доста британци разчитат на социални помощи.

Депутатът Светлин Танчев пък смята, че британците не се притесняват толкова от българите, колкото от румънците. Румъния им е много по-голям проблем, добави той.