Неизбежната статистика показва, че в брака за секса е важно не само качеството, но и количеството, което рано или късно неминуемо води до конфликт на интереси. Ужасяващите цифри показват, че семейните двойки прекарват насаме, отдадени само един на друг, едва четири минути дневно. Останалото време посвещават на работата, децата и домашните задължения.


Освен това статистиката показва, че 75% от браковете не просъществуват, ако един от двамата партньори е изневерил. Около 60 на сто от съпрузите най-малко веднъж са изневерявали на своята половинка. Сватбата преди 25-та годишнина значително увеличава шанса от развод. Вероятността двойката да се раздели е по-голяма и когато жената е по-възрастна от мъжа, въпреки че обикновено се наблюдава обратното.


Освен това двойките с деца са много по-застрашени от раздяла, отколкото бездетните семейства, тъй като появата на бебе неминуемо увеличава стреса и напрежението между двама души. Изследванията сочат, че 90% от двойките страдат от намалена сексуална активност след раждането на първото дете, а 20% от партньорите с халки правят секс по-малко от 10 пъти в година само две години след сватбата.