От днес влиза в сила новата наредба за отнемане и възстановяване на контролни точки  от талоните на шофьорите. Вместо за досегашните 25 нарушения шофьорите ще остават без контролни точки за 14 прегрешения на пътя.
Съгласно наредбата, на водач, който притежава "златен талон", няма да се отнемат точки, освен в случай на употреба на алкохол.


Занапред няма да се взимат точки за използване на антирадар и при навлизането в еднопосочна улица.
Новост е, че вече ще се взимат точки за возeне на деца без детски стол и колан. В този случай ще се отнемат 6 точки от контролния талон.


Проектът за шофьорските точки бе подложен за обсъждане още през октомври 2012 г., по инициатива на министъра на вътрешния работи Цветан Цветанов.


Целта на промените е да се налага наказание само за нарушения, които застрашават участниците в движението. 12 точки ще се отнемат при движение с над 50 км в населените мяста. Отпадат обаче 4 от наказанията за превишена скорост.
Талоните няма да се дупчат, ако шофьорите използват антирадар или преминават неправилно покрай спирка на градския транспорт и спрял автобус. Навлизането в еднопосочна улица и шофиране без документи също няма да се санкционира.