Обстановката в страната е динамична. Трябва да се борим срещу това израждане на българското общество в криминогенна структура. Становището, че Хизбула стои зад атентата в Бургас ни въвлича в Трета световна война. Това заяви политологът Румен Дечев от Инициативна група, която е създадена от представители на Клуб "1-ви ноември" и на представители от граждански инициативи.

Според него всяка дейност в борбата с организираната престъпност заслужава адмирации. Самият факт на завеждане на дело "Буда" показва, че е заведено по индикации за процеси, свързани с престъпна дейност.

Известна е и секретната драма, която изтече чрез американското електронно издание "Уикилийкс", където се подчертават връзките на Борисов с престъпния свят и разпространението на наркотици,  достоверността на тези документи са гарантирани от посолството на Америка. Бойко Борисов във властта означава тотално криминализиране на държавата. Искам да подчертая, че още със скандала с Мишо Бирата изпратих писмо до бившия главен прокурор, нямаше никаква реакция, а и от настоящия няма.Добре са подбрани. Въпреки информацията, която излиза и за Цветан Цветанов -  в циганската махала във Самоков се ползва ток без електромери, след това отиват емисари на Цветанов, спират тока и се договарят с циганите, след което те гласуват за ГЕРБ, обясни Дечев.

Според него атаката срещу Борисов на сайта Биволь предшестваше конференцията за национална сигурност, която ни е вкарала в тежък конфликт с Близкия изток. Очевидно на определени сили им е угодно министър - председателят на България да е свързан с подземния свят и да може да бъде притискан от тях. Ние си задаваме въпросът дали атентатът в Бургас е случаен или е подготвен, за да може после да бъде притиснат премиерът и да каже, че зад терористичния акт стои Хизбула. Трябва да си дадем сметка за тежките последици. Всички граждански асоциации трябва да се обединим и да поискаме оставката на това криминално правителство. Защото това управление ни въвлича във война. Не мога по друг начин да нарека Николай Младенов освен келеш - въвлича страната ни във война, този човек не може да е министър на външните работи, защото няма българска идентификация. Ние настояваме това криминално правителство да се маха, то застрашава нашето съществуване и достойнство, каза още Дечев.

"Не е въпросът в Бойко Методиев, нито в Дянков, нито в леля му Кристалина Георгиева, която готвят за бъдещ премиер, въпросът е в тази система, която се осъществи след 10 ноември. Трябва да има ясно формулиране на целите и на проблемите, да се измъкнем от тази криминална тиня, в която ни набутаха през последните 23 години. Ние сме изразили нашите цели в манифеста за Народна социална държава и да се срещнем с всички политически партии. Трябва да има предсрочни избори. Имаме нужда от държава, а не от криминално сборище, което разпродава труда на българския народ", категорични са от клуб "1-ви ноември".

Според  Румен Дечев на територията ни не трябва да има чужди военни бази, защото те са голям проблем. Утре от тях ще излетят самолети, а Сирия и Иран са страни с много силна армия и въоръжение - в първата десетка са по притежание на ракети, уточни още политологът.