Пред журналисти президентът Росен Плевнелиев се обяви срещу политизирането на атентата в Бургас. Повод за това станаха изявленията на опозицията, че с посочването на „Хизбулла” като отговорна за взрива се поставя на карта националната сигурност на страната. Плевнелиев каза, че 90 процента от работата по разследването е свършена и основната роля е била на българските служби.

Действано е в името на националната сигурност. Това, което е обявено след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) е било с разрешение от главния прокурор Сотир Цацаров и по правилата, по които действа КСНС, стана ясно от думите на държавния глава. Президентът уточни това по повод публикации в днешната преса, че не е имало единодушно мнение сред управляващите какво да се съобщи в края на заседанието и че той се е разграничил от казаното от Цветан Цветанов. Именно вицепремиерът и вътрешен министър обяви, че страната ни има „обосновано предположение”, че зад нападението стои ливанската шиитска групировка.

"Огромният обем работа по разследването на атентата в Бургас е свършен от българските служби и компетентни органи. Консултативният съвет за национална сигурност всъщност излезе с ясно становище и то беше изразено от мен като президент. Всички членове на Консултативния съвет за национална сигурност бяха запознати с фактите и доказателствата по разследването, знаейки, че то не е приключило, но има голям прогрес. Видяхме факти, видяхме доказателства. Да, те са секретни. Ние ги видяхме съобразно правилата и Конституцията на държавата. Свършен е огромен обем работа. България е водеща в това разследване”, каза още Росен Плевнелиев. „Това е всяка камера по Черноморието, това е всеки квадратен милиметър от пътищата в Северна България, това е глобално разследване, в което участват институции и специални служби на САЩ, Израел, Великобритания, Германия, Франция, „Европол“, „Интерпол“, Австралийски, Канадски и то се води в България”, каза още държавният глава.

"Министърът на вътрешните работи имаше разрешението от главния прокурор да посочи фактите и доказателствата от разследването на атентата в Бургас.  През юли 2012 г. беше свикан Консултативният съвет и темата беше именно терористичният акт от 18 юли 2012 година на летище „Сарафово“. Тогава не просто бяха разгледани последствията от атентата, но и бяха набелязани мерки. Вече има правила на Консултативния съвет по национална сигурност, тъй като той е работил 18 години без правила. Правилата в Консултативния съвет по национална сигурност бяха приети с единодушие от всички членове, а те казват, че след като сме поставили една тема на дневен ред и сме я разглеждали в Консултативния съвет по национална сигурност, след това се следи за изпълнение на набелязаните мерки. Така че беше съвсем логично на следващия Консултативния съвет по национална сигурност, който се проведе преди два дни, ние да имаме отчет на изпълнението на набелязаните мерки от предишния от юли 2012 година. Консултативният съвет по национална сигурност е институция, която е политико-консултативен орган във връзка със сигурността на страната, която набелязва мерки и контролира тяхното изпълнение. Също така нека да е ясно, че ние сме в процес на разследване. Компетентните органи са единствено тези, които по закон и Конституция на държавата имат право да преценят в какъв обем да извадят и да посочат факти и информация. Това, което се случи на Консултативния съвет по национална сигурност, беше изцяло в рамките на Конституцията и законите на държавата. Министърът на вътрешните работи имаше специално разрешение от главния прокурор на държавата, за да може да посочи съответните факти и доказателства пред членовете на Консултативния съвет по национална сигурност. Твърдя и заставам категорично зад тезата, че това беше една много достойна и честна позиция първо в рамките на правилата, имаше разрешение от главния прокурор и второ и към българските граждани и към политически партии, защото аз многократно призовах за това да се посочи напредъка и това беше направено в Консултативния съвет по национална сигурност по правилата и законите на държавата", каза още Плевнелиев.