Откриването на дело за информатор е гласуване на доверие, положителна личностна характеристика. Делото за оперативно наблюдение е със знак минус. Не може в рамките на месец да има 2 различни оценки. Така последният шеф на 6-и отдел към Държавна сигурност Димитър Иванов коментира пред БТВ скандала „Буда” и папките, свързани с премиера Бойко Борисов.

Според Иванов изнесените книжа не говорят нищо за миналото на Борисов, защото отразяват само намерения на службата ЦСБОП. „Целта са внушения в масовата аудитория. В това, което се изнася, няма нищо компрометиращо”, заяви Иванов. Той обаче подчерта, че няма как премиерът да не е знаел за съществуването на папките.

„Ставаме свидетели само на намеренията на службата да провери дали Бойко става за сътрудник или дали е престъпник”, обясни Иванов, подчертавайки, че няма ясен резултат от тези проверки.

Първоначално премиерът заподозря, че е бил под наблюдение заради факта, че е охранявал Тодор Живков и Симеон Сакскобурготски. Иван обаче уточни, че ако двамата държавници са били „интересни” за службите, то с тях е трябвало да се занимае Националната служба „Сигурност” (НСС), а не ЦСБОП.

„Бойко просто е имал контакти със силовите групировки”, заяви Димитър Иванов като подчерта, че той самият поддържа такива връзки, но това не го прави престъпник.

Той нарече делото „Буда” мижаво и заяви, че анонимността на източника обезценява самите материали. „Някой има скрита, подла цел. Бойко е уникат. Той отразява адекватно състоянието на българското общество след 20 г. преход”, завърши бившият шеф на 6-о.