ГД „Национална полиция” стартира едноседмична полицейска операция по плана на TISPOL за засилени проверки над товарните автомобили и автобусите на територията на България и държавите-членки на ЕС


Операциите за контрол над товарните автомобили и автобусите са заложени в плана на  Европейската мрежа на службите на пътна полиция - TISPOL за 2013 г. Проверките по метода “широкообхватен контрол” ще се осъществяват от пътните полицаи съвместно със служители на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” при МТИТС.
Ще се следи за наличие на валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите и заплатена винетна такса за ползване за определен срок пътищата от републиканската пътна мрежа.
В проверките ще се включат и служители на криминална и икономическа полиция, които ще осъществяват контрол за нелегални емигранти и трафик на хора; притежание и пренос на наркотични и упойващи вещества; транспортиране и притежание на незаконни огнестрелни оръжия; транспортиране на крадени стоки, превоз на стоки, различни от упоменатите в документите за товара и други криминални престъпления.