Задържаха двама за телефонни измами.

На 13 февруари влужители на РУП - Асеновград са заловили двама посредници, участвали в няколко случая на телефонни измами. До задържане на софиянците Ц.С. /26 г./ и Г.Р. /29 г./ се стигнало след получен сигнал от 63-годишна жителка на село Болярци.

По първоначални данни, към 12:00 ч. на домашния й телефон бил позвънил мъж, който се представил за лекар и разиграл познатата схема "искане на пари за лечение". В този случай мнимият доктор посочил, че са необходими 42 000 лева. Жената обаче не се хванала на думите му, но го изслушала и изпълнила нареждането му да чака негови пратеници, на които да предаде събраната сума.

Междувременно домакинята успяла да сигнализира на телефон 112 и двадесет минути по-късно близо до дома й били хванати двамата заподозрени мъже, които пристигнали с такси със софийска регистрация.

При проверката се оказало, че два часа по-рано същия ден мъжете били в Садово. Там 93-годишен пенсионер им предал 2360 лв., след като му се представили от името на доктор Николов.

В хода на разследването е установено, че през януари двамата таксиметрови шофьори са били пренесли пари и в други два случая на телефонни измами. Те са следвали инструкциите на непознат мъж, който се бил свързал с тях в края на декември миналата година по мобилен телефон. По този начин от жител на софийския квартал "Бистрица" мъжете са взели 5000 лева, а от възрастна жена в Панчарево - 800 лева.

По същото време в село Левски направили неуспешен опит да пренесат пари. Тогава били предупредени от инициатора на измамите да се оттеглят. За услугите двамата посредници си поделяли между 300 и 800 лева.

Престъпниците са задържани за 24 часа в ареста на РУП - Асеновград. От тях са иззети три мобилни телефона.

По случая е образувано досъдебно производство. Районна прокуратура - Асеновград е постановила мъжете да бъдат приведени в ареста за 72 часа.