Големият български актьор почина днес след дълго боледуване


След дълго боледуване на 15 февруари почина големият български актьор Тодор Колев.
Неговият опасен чар вдъхнови мнозина режисьори  да му поверят роли във филмите и спектаклите си.
Смешен и тъжен, Тодор Колев остави зад гърба си изключителни роли. Също така се опита да предаде детайлно професията си и на своите студенти в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".


Роден е на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (1965). Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните "Сълза и смях" и Театър София. Участва в над 30 игрални филма, сред които "Цар и генерал", "Козият рог", "Иван Кондарев", "Двойникът", "Господин за един ден", "Опасен чар".
Носител e на редица национални и международни награди. В началото на демокрацията се захваща с политика и става син народен представител във ВНС. Съветник в посолството ни в Канада 1992-1993 г. Автор и водещ на тв предаванията "Как ще ги стигнем с... Тодор Колев" и "Вход свободен". Преподавател е по актьорско майсторство в НАТФИЗ, има научна степен доцент.
Тодор Колев стана носител на наградата за цялостен принос към българското изкуство за 2011 година, която е присъждана от Съюза на артистите.


През 1999 г. издава автобиографичната си книга "Варненското софиянче от Шумен".