Окончателното приемане на Изборния кодекс от Народното събрание потвърди нашите опасения, че управляващото мнозинство се готви да превърне предстоящите парламентарни избори в най-нечестните в новата българска история. Направените промени са козметични и целят единствено да замажат очите на медиите, гражданските организации и европейските ни партньори, запазвайки възможността за груби манипулации, практически на всички нива в изборния процес. Това се посочва в позицията на Движение „България на гражданите" относно промените в Изборния кодекс.

Въпреки очевидното разминаване между резултатите от последното преброяване и наличните избирателни списъци, не беше въведена активна регистрация на избирателите, с което се запазва възможността за злоупотреби с т.нар. „мъртви души". Без каквито и да е аргументи беше прието изборният ден да се увеличи с един час (с възможност за удължаване с още един), единствената причина за което е, че в късните часове най-лесно и най-скрито за медии и наблюдатели може да се реализират практиките, свързани със сплашването на избиратели и купуването на гласове. Не беше въведено машинно гласуване, което щеше да предотврати всяка форма на фалшификации при броенето на резултатите от комисиите. Не беше въведено и електронно гласуване, което сериозно ограничава възможността на много български граждани да се включат в изборите. Не беше гарантирано равнопоставеното участие на всички партии на изборите, тъй като достъпът до обществените медии остана платен - нещо, от което ще се възползват предимно ползващите щедри държавни субсидии партии ГЕРБ, БСП и ДПС. Остават неразрешени и проблемите с ясното маркиране на всички платени материали в медиите по време на кампанията, се казва още в съобщението на Движение „България на гражданите".

От движението потвърждават „волята си да осветлим всеки опит за манипулиране на предстоящия вот и призоваваме медиите, гражданските организации и европейските ни партньори да станат заедно с нас гарант за честността на изборите". Освен това се отправя предупреждение към „управляващите от ГЕРБ, че властта в една демократична страна е легитимна тогава, когато се крепи на истинско доверие на гражданите, а не на фалшификации. И че най-сигурният начин партия да изгуби европейската си легитимност и да вкара страната си в тежка политическа криза, е да тръгне по пътя на изборните злоупотреби".