В предварителната програма по повод 140-та годишнина от гибелта на Васил Левски беше записано, че гости ще бъдат акад. Константин Косев, акад. Георги Марков и Иван Гранидски.
Това не е съвсем вярно, защото те се оказаха не само гости, а взеха дейно участие в поредица от срещи-разговори с ученици и граждани в Етрополе и общината. Бяха и на днешното въспоменателно тържество в памет на Апостола. При това не само просто представиха своите книги, а защитиха позициите си по редица наболели въпроси от историята на България.
Основната част от тяхното пребиваване в Етрополе беше срещата в понеделник на 18.02.т.г. в малкия салон на НЧ „Тодор Пеев-1871”, която започна в 17:30 часа. На срещата беше заместник-кметът Росица Христова, която представи гостите и техните произведения.
Срещите са по инициатива и по покана на кмета инж. Богомил Георгиев.
Както и при други подобни изяви, не бяха малко хората, които дойдоха в салона.
Своята книга „Внимателно бързайте” Иван Гранитски, който е директор на издателство „Захарий Стоянов”, е посветил на бележитата годишнина. След краткото експозе, той предостави думата на академиците-историци Константин Косев и Георги Марков.
Акад. Косев представи книгите си  „Васил Левски и възкресението на българския народ” и „Българската освободителна кауза през горнилото на источния въпрос”.
В експозето към тях той разви интересната теза „С какво Левски е велик?”.
Акад. Георги Марков дойде този път в Етрополе с книгите „Любомъдрие на историята” и „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913 година”.
Пред присъстващите той разви защитната си теза за участието на България във войните на Балканския полуостров и тяхната положителна роля за страната и народа ни.
Двамата отговориха изчерпателно и на поставените им въпроси от публиката.
Накрая не бяха малко хората, които поискаха и получиха автографи от авторите върху техните книги.