Започването на процедура по отнемане на лицензиите на „ЧЕЗ Електро България” АД и ЧЕЗ Разпределение България” АД е необяснимо и ние ще направим всичко необходимо, в законоустановения срок и по законоустановения начин, за да докажем, че няма основания за подобни действия. Това се посочва в изявление на Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Спазвали сме, спазваме и ще продължим да спазваме всички закони в държавата. Искаме да продължим да работим, да подобряваме обслужването на клиентите и да осигуряваме качествено електроснабдяване за хората от Западна България. Искаме да продължим да работим с общините за подобряване на комуникацията с клиентите и да бъдем по-близо до проблемите на хората. Разбираме нашата отговорност и сме отворени за диалог в интерес на обществения консенсус.

България е единствената страна в ЕС, в която все още няма функциониращ либерализиран енергиен пазар. Верният път за постигане на по-добри условия на електроснабдяването е отварянето на пазара и разбиването на монополния модел по цялата верига. Така хората ще могат да избират своя доставчик по това, което предлага, и ще могат да го сменят, когато са недоволни от него. Това е най-добрият начин на регулация.

Цените трябва да са образувани по един напълно прозрачен и видим за обществото начин. Хората имат право да знаят за какво и на кого плащат, как се формират цените и кой е отговорен за тях. По този начин ще се избегнат всякакви спекулации, създаващи напрежение и несигурност.

Обществото трябва да участва легитимно в процеса на ценообразуване, за да е информирано и да има спокойствието, че всичко е законно, справедливо и в негов интерес. Всичко, което правим е видимо и прозрачно, защото е свързано с електроснабдяването на домакинствата, бизнеса и институциите в Западна България.

През годините от 2005 г. до сега направихме много, но има още много да се направи, да се инвестира, да се подобряват услугите на електроснабдяването, да се работи за либерализация на пазара и енергийна ефективност и ние се ангажираме да продължим да работим за това, се казва в изявлението на Петър Докладал.