Най-обсъждана за служебен премиер e Екатерина Захариева, която бе зам.-министър на регионалното развитие при Плевнелиев, а сега е главен секретар на президента, научи "24 часа".

Тя е магистър по право. За финансов министър сериозно било обсъждано името на подуправителя на БНБ Калин Христов, който преди дни отрече. Според слуховете Плевнелиев е сондирал мнения и за банкера Светослав Божилов, който преди време бе в управителния съвет на фондация “Отворено общество - България”, а по-късно бе съакционер на СИБАНК.

Пред колегите си президентът няколко пъти повторил, че е готов да даде време на протестиращите да се регистрират, ако искат да участват в изборите.

Станало ясно също, че Плевнелиев не е във възторг от варианта да даде на ДПС мандат за съставяне на правителство след очаквания отказ от ГЕРБ и БСП. Убедили го обаче, че това е по-малкото зло пред варианта да връчи мандата на “Атака”, а Яне Янев засега не успява да възстанови парламентарната си група.

Най-вероятно обаче държавният глава ще бави с една седмица връчването на мандата между втората и третата партия.

Друг негов служител - шефът на кабинета Цветлин Йовчев, е вероятният бъдещ вътрешен министър, твърди Труд. Той е най-запознатият човек от екипа на Плевнелиев с работата на службите. Името му е обсъждано и за премиер, но тъй като дългият му стаж в контраразузнаването би породил обществени критики, засега плановете са да е само министър или най-много силов вицепремиер.

В правосъдното министерство вероятно ще се премести един от юридическите секретари на Плевнелиев. Това вероятно ще е Росен Кожухаров. Като бивш шеф на дирекция във Външно и бивш консул в Милано той обаче може да бъде поставен начело и на дипломатическото ведомство.

За социалното министерство президентът също има подходящ човек - секретарят му Деяна Костадинова бе съветничка на Бойко Борисов по социалните въпроси, а по-късно и заместничка на Тотю Младенов.

Тепърва ще се търси удачен титуляр за агроведомството. Убедителна кандидатура за там е Румен Порожанов, шеф на Държавен фонд "Земеделие", който успя да сложи ред в земеделските европрограми. Той е човек на Дянков.