От 2010 година на връх „Св.Атанас” над Етрополе се провеждат археологически разкопки. След първоначалните въпроси около  миналото му и две години разкопки, се разкриват все повече и повече неща от неговата история. Вече са потвърдени много от догадките, които са съществували в началото. 
Днес екипът, който извършва проучването на терена, гл.ас. д-р Анета Петрова, доц. д-р Диляна Ботева - един от най-добрите траколози в България и д-р Красимира Франгова- реставратор, представи на етрополската общественост резултатите от двегодишната си дейност. Срещата беше в многофункционалната зала на НЧ „Тодор Пеев-1871” в Етрополе. Не бяха малко хората, които искаха да чуят изявленията на учените. Имаше и какво да се чуе.
Срещата започна с представяне на екипа, което направи директорката на музея Наталия Цветкова. Присъства и кметът инж. Богомил Георгиев, под чийто патронаж се провеждат разкопките. Беше още и заместник-кметът Росица Христова. Кметът благодари на екипа за самоотвержената му работа, с пожеланието за по-нататъшна ползотворна работа.
Чрез презентация ръководителката на екипа гл.ас. д-р Анета Петрова представи направенот от предварителното „обхождане” на терена, запознаване с наличната документация и публикации, до крайните резултати след двегодишната упорита и нелека работа.
Намерени са сравнително добре запазени останки от късносредновековна църква, която е построена в края на XVI в. и началото на XVII в., дълга около 10м. и широка 5 м. Според д-р Петрова през XVIII в. е имало земетресение в района, което е наложило църквата да бъде укрепена. Разкрили са  добре запазена  конха /певница/, където се е подреждал църковният хор. Покривът е бил от тънки каменни плочи,  има и малко керемиди, използван е бигор. Стените са били украсени със стенописи, а помещенията са на различни нива /терасирани/, според характера на релефа в местността.
Намерени са антични жилищни постройки с каменни основи, нагоре от кирпич.
За реставрацията на откритото говори д-р Красимира Франгова. Чрез презентация тя разказа за трудностите, около реставрацията на откритите стенописи. Според практиката, стенопис се полага върху основа от три пласта, а в откритата църква стенописите са направо върху единствен пласт, на по-малка от сантиметър дебелина на основата. Освен това се оказва, че добиваната в Етрополе вар е с много добри качества, защото нанесената някога основа за стенописите се сваля много трудно.
Въпреки това древният майстор явно си е разбирал от занаята, за което говорят използваните пигменти: варовита бяла, азурит, примесване с олово, земна червена, земна зелена и саждена черна за основа. Дори до днес ясно личат цветовете, които са използвани за изписването - червен, зелен, черен.
Фрагмент от стенописите могат да се видят в историческия музей. В отдел „Археология” са изложени и други артефакти от проучваната местност.
Благодарност към екипа отправи и директорката на музея, която изрази надеждата, че разкопките ще продължат и тази година.