Първомартенска изложба украсява фоайето на ОУ „Св.св. Кирил и Методий” - Ботевград. Тя включва мартеници от естествени материали, сувенирни кукли, аксесоари от плат, мъжки и дамски тоалети, издържани в цветовете на мартеницата. Всичко това е дело на ученици, съобщи Димитринка Томова, учителка и ръководител на Ателие „Моден дизайн”, създадено в учебното заведение по проект „Успех”.
„Роклята, мъжкият костюм и аксесоарите от плат са изработени от ученици, които посещават ателието. Те иман оригинални идеи и хрумвания и успяват да ги осъществят с помощта на необходимите материали и умелото боравене с игла и шевна машина. Така например аксесоарът на мъжката дреха представлява една малка възглавничка. Явно Радослав, който я е изработил, е искал да покаже чрез нея, че мъжете обичат да си поспиват, разказа Димитринка Томова. –Искахме всичко да бъде макро. Затова изработихме по-големи мартеници и аксесоари. За изработката на мартениците използвахме само естествени материали, каквито са били използвани в миналото. Куклите са изработени по учебна програма. Те са дело но петокласници. В изложбата участват ученици от различни възрастови групи. Тяхната цел беше да създадат празнично настроение в училище”, допълни учителката.
Димитринка Томова също участва в изложбата с мартеница под формата на конска глава. „Видях идеята в Интернет и много ми хареса. Реализирах я, за да покажа на учениците как могат да направят такава мартеница”, каза тя.