Около 50 човека от различни възрастови групи се включиха в гражданската инициатива за отбелязване на Националния празник в Ботевград днес. Участниците поставиха цветя на паметника на Незнайния воин и следвайки българското знаме се отправиха към паметника на Христо Ботев. Там също поставиха цветя в израз на признателност към всички български и чуждестранни воини, отдали живота си за свободата на България. Преди това изпяха българския химн.
„Протестите в Ботевград трябва да продължат” – това бе искането на участниците в гражанската инициатива.
„Политически партии демонстрираха високомерието си към гражданските протести в Ботевград. Нарекоха участниците в протестите „дребни”, мястото на протеста пред паметника на Христо Ботев – неподходящо. Цинично обявиха, че  „моментът за генерална промяна отдавна е пропуснат?! – заяви един от организаторите на гражданските протести в Ботевград.  -  Всичко това бе написно в статия без автор, но  в редакционното каре на вестника  изпъкват имената  на местния лидер на Куневата партия, който е главен редактор, и на активистка на БСП – член на ОбС и Националния съвет на червените, която е редактор.  По-интересно е обаче кой им плаща заплатите – местният лидер на РЗС”.
„До момента няма нито един политик в затвора. Престъпленията на политиците остават безнаказани. Няма иззети имущества, да не говорим, че и на техните деца трябва да се изземе имуществото, защото те са облагодетелствали и тях. И да има Велико народно събрание, и да има нова конституция, ако тези,  същите хора останат безнаказани, нищо няма да се промени, дори да влязат и граждански наблюдатели. От 1989 г.  до момента абсолютно никой не е понесъл отговорност, няма и осъдени за щетите, които са нанесени на България и българския народ. Лошото е, че парите, спечелени на наш гръб, не са в България. Тук за всичко си плаща само обикновеният човек” – коментира друг участник в днешната проява.


„Малкото присъствие днес показва, че ние сме роби на страха. Някои си страхуват да не загубят работата си, а други поставят интересите си над всичко. Дай боже да имат силата, духа и волята да излязат на следващите протести срещу безобразията на управляващите, партийната олигархия и монополите в България. Дай боже нашите деца да бъдат родолюбци, силни духом, борбени и смели, каквито са били опълченците на Шипка, за да живеят различно и по-добре от нас” – заяви един от присъстващите на проявата.
Ето и част от другите изказвания по време на днешната гражданска инициатива:


„Вижте какво прие Конгресът на САЩ преди Нова година – за икономически и финансови престъпления против нацията – давност няма. Това трябва да се случи и в България”  .

„С какви пари общинските съветници ще пътуват до Саранск. Какъв е този бюджет от 150 000 лева за издръжка на ОбС?! И срещу това трябва да има протести. Ние няма да плащаме за командировки до Саранск и обратно, няма да плащаме да се развозват нагоре-надолу със скъпите си автомобили, строи се Ротонда, а в същото време пием мръсна вода, площадната настилка е оронена, бордюрите също, асфалтът по тротоарите пропада. На какво прилича това?!”.


„Дъщеря ми и зет ми живеят в Ротердам. Зет ми е инспектор в кръвна банка, а дъщеря ми е лекар-специализант в една от най-големите болници там, която е ТОП 6 в Европа.  Общо двамата получават 8000 евро заплата, а сметката за ток и газ, която плащат,  е общо около 109 евро. Олиото и други хранителни продукти са много по-евтини отколкото у нас  Животът там и в другите държави е много по-уреден от нашия тук. А тук, в България, е геноцид”.