Антимафиоти от ГДБОП правят предварителна проверка на Димитър Стефанов, известен като Митко Каратиста, съобщава в. "Преса".

Мъжът е член на Надзорния съвет на "ЧЕЗ-България", назначен там по време на правителството на Бойко Борисов. Според икономическото министерство Стефанов е поел поста по решение на чешката компания. От ЧЕЗ потвърдиха, че лицето работи при тях.

Проверката се извършва по сигнали до ГДБОП за участие на Каратиста в схеми за пране на пари, измами с ДДС и реализиране на корупционни практики при изпълнение на държавни поръчки. Освен това срещу Стефанов е изпратен сигнал и до комисията по борба с корупция в парламента, ръководена от Яне Янев.

Антимафиотите обаче все още не са разпитали Каратиста, защото той се намира от две седмици в Швейцария. Очаквали го да се прибере у нас следващата седмица. Справка в регистрите показва, че Димитър Стефанов е назначен в надзорния съвет на "ЧЕЗ-България" ЕАД на 20 октомври 2009 г. По същото време в публичния регистър на Народното събрание Димитър Стефанов е вписан като нещатен съветник на депутата от 25-ти софийски избирателен район и председател на ГЕРБ-"Надежда" - Иван Божилов. Името на депутата нашумя по време на местните избори през 2011 г. Божилов бе заснет да пренася чували с изборни книжа заедно с колегата си от парламента Станислав Стоянов.

Според публикации в медиите Стефанов е бивш шофьор на Румен Николов-Пашата, спряган за близък до премиера в оставка Бойко Борисов. По време на парламентарния контрол на 15 февруари т.г. на Борисов му бе зададен въпрос познава ли каратиста. "Що се касае до въпросния Димитър Стефанов, вие спокойно може да питате вашия съветник и ръководител на ДАНС и неговите състезатели, Алексей Петров. Това е и човекът, който държеше документите на Алексей Петров, когато дойде да ги представи срещу Станишев", отговори Бойко Борисов.