България стана 48-мата държава в света, която е „покрита" от Google Street View. Триизмерните разходки са възможни не само в София и останалите големи градове, но и в най-малки селца. Услугата е безплатна и може да се използва както през настолен компютър, така и чрез смартфон или таблет.


Нужно е само да отворите сайта на Google Maps, да намерите конкретен адрес и да поставите жълтото човече върху него. След това можете с мишката и стрелките да се разхождате с часове из градове и села. Регистрационните номера и лицата на хората са автоматично замазани.


Още през лятото на 2011 г. представители на Интернет гиганта уведомиха Комисията за защита на личните данни за намерението си да заснемат детайлно всички населени места у нас. Специално оборудваните автомобили на Google пристигнаха у нас в началото на 2012 г., като скоро след това те започнаха да обикалят пътищата на страната. Преди дни Google добавиха в своите карти и реалновременни данни за трафика в района на София.


Голяма част от снимките са правени преди около година - през февруари, март и април, но има и такива от лятото. От компанията посочват, че практическата работа е продължила 9 месеца и затова я сравняват с раждането на бебе.


Според Google, услугата Street View предлага допълнителни възможности за реклама на българския бизнес.