"За 10 месеца президентът Росен Плевнелиев има 18 командировки зад граница, което не е нормално в условия на криза", заяви на пресконференция в Плевен Румен Петков, народен представител от Коалиция за България.

През януари Петков е изпратил Заявление за достъп до информация до Президентската институция, относно всички задгранични пътувания на Президента и Вицепрезидента на Република България и е получил отговор.

„Изпратената информация е от главния секретар на Президента – Екатерина Захариева. Възмутителни са посочените цифри – за 10 месеца президентът има 18 пътувания извън граница, а вицепрезидентът Маргарита Попова – 16. Разходите по тези пътувания на г-н Плевнелиев са 608 274 лв., а на г-жа Попова – 141 827 лв. В условия на криза, не е нормално. Няма друг държавен глава в света, който за 10 месеца да си е позволил 18 командировки. Това говори за липса на морал, липса на държавническо мислене, готовност да се отсъства от страната в критични за нея моменти. Това е изключително некоректно и непочтено”, коментира Румен Петков.

В дни на самозапалвания, порой от гафове, тежко социално положение по улици, пътища и гари, поведението на институциите е необяснимо, каза Петков.

Соцдепутатът сподели, че е смаян и от наглостта на Кристалина Георгиева и министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, които осъзнаха, че политиката на „затегнатия колан” е вредна за обществото.

„Това е липса на морал и обществена отговорност. Те са готови да излъжат всеки и за всичко. Сегашните протести са резултат от тази неадекватна политика, от недоволството от липса на справедливост, глад, мизерия и обида”, каза още той.