Бурен скандал избухна в студиото на БТВ тази сутрин. Лидерът на РЗС Яне Янев втрещи всички в студиото, след като поиска да се включи в ефир и остро разкритикува водещата Анна Цолова.

Причината беше, че тя сподели, че се е опитала да открие приетите на първо четене промени в Закона за публичност на доходите, но не успяла, освен няколко материали, в които се посочва че целта е да се атакува Кристалина Георгиева. Това е абсолютна глупост, побесня Янев и попита дали Цолова чете само заглавия и гледа ли емисията на БТВ, в която промените в закона са били отразени още преди седмица.

Това предизвика колегата на Цолова Виктор Николаев да попита Яне Янев дали той е декларирал изцяло получаваните 7000 лв. на месец, след като е сключил договор със себе си във връзка с работата му като депутат. Янев поиска и журналистите да си обявяват доходите си. Вие г-н Виктор Николаев колко пари получавате, разкрещя се Янев. Точно на вас ли пък да обяснявам, отговори журналистът. Цолова смело защити колегата си като каза, че двамата работят в частна фирма и не са задължени да обявяват доходите си, тъй като не получават пари от данъците на хората. Вие сте модератори на общественото мнение и може да го тласнете в определена посока, затова е необходимо да се знае колко пари получавате, каза Янев.

Промените в Закона за публичност на доходите ще изкарат на светло доходите на ръководителите на едни от най-важните структури, обясни проекта Емил Василев от РЗС. За партията най-важна е групата от сферата на бизнеса, тъй като вече ще трябва да декларират имуществото си шефовете на ЕРП-тата, топлофикационните дружества и водоснабдяването, както и газовите компании. Това са монополи, които действат на държавно регулиран пазар, заяви Василев.

Другата група е от сферата на политиката – евродепутати, еврокомисари и членове на ръководствата на политически партии. Досега длъжни бяха само представените в централната и местна власт, посочи Емил Василев

Неправителствените организации също трябва да обявят имуществото си, но това ще важи за организациите, които получават държавни средства и работят за обществени цели. Според Александър Кашъмов от програма „Достъп до информация“ обаче именно това не е влязло като текст в закона. Той попита защо промените се внасят на тъмно. Целта е да се отмъсти на протестиращите, смята Кашъмов.

Според председателя на Сметната палата Валери Димитров идеологията на закона е да се проверяват само висшите държавни длъжности, за да се провери кой как влиза и излиза от властта. Поправките обаче променят философията на закона, посочи Димитров. Той попита на какво основание директорите на държавните дружества да не обявяват имуществото си и даде за пример НЕК. Дори Европейската комисия, която проверява изпълнението на Закона за публичност на доходите не са предлагали подобно разширение на обхвата на проверяваните лица.