„В своята многовековна история жителите на село Врачеш преминават през трудни изпитания. Но в тежки и радостни дни, те не са спирали да пеят. Пеят под лъки и седенки, на нивата и полето, на празници и по различни поводи. Предават от поколение на поколение любовта към народната песен, която с невидима сила отваря душите и извисява духа, зарежда с емоции. 


Празникът е доказателство, че тази любов е жива, че ценим и съхраняваме богатството и красотата на народната песен”. След тези думи на водещата Цветанка Арбова започна юбилейният концерт на фолклорна група „Мургаш”.


В голям празник за селото се превърна 20-годшиният юбилей на фолклорна група „Мургаш”. Годишната бе отбелязана вчера с голям концерт на сцената на читалище „Събуждане”. Многобройната публика, сред която бяха кметът на Ботевград Георги Георгиев, председателят на ОбС Йорданка Лалчева, кметът на Врачеш Сашо Денкин, се наслади на песните на юбилярите. На сцената се изявиха още: Станислава Димитрова, Снежка Борисова, малките и големи танцьори с ръководител Георги Иванов, женска вокална група при читалище „Христо Ботев”, с ръководител Ангелина Болярска, Галя Добрева – ученичка в музикалното училище в София, Борислав Борисов – ученик от ОУ „Отец Паисий", Пламен Гаврилов". Техните изпълнения бяха специален поздрав за фолклорна група „Мургаш” и всички присъстващи на юбилейния концерт. 


За приноса им в песенно изкуството и читалищното дело певците от групата получиха поздравителни адреси и цветя от кметовете на Ботевград и Врачеш, от читалищата на територията на общината, от училището и детската градина в селото и други. Секретарят на читалището Цветанка Маринова благодари на Георги Георгиев и ОбС за финансовата помощ за честването на юбилея, както и за постоянната подкрепа на Сашо Денкин. Тя връчи индивидуални грамоти на изпълнителите на ФГ „Мургаш” и отличи създателката на групата Цветанка Петрова, нейната последователка Гинка Дилинска и сегашния ръководител Веселка Христова.