Наблюдава се един доста притеснителен опит от страна на областни управители да прехвърлят върху кметовете отговорността за изпълнение на разпоредбата за осигуряване на оригинален протокол от секционната избирателна комисия, пред премиера Марин Райков. Това заяви след среща със служебния премиер Марин Райков председателят на ДПС Лютви Местан.

"Тази тема бе в основата на споровете около Изборния кодекс, което почти доведе до парламентарна криза. В момента се наблюдава увъртане по темата. Очакваме премиерът Марин Райков да издаде нарочна заповед областните управители да не прехвърлят отговорността върху кметовете", добави Местан.

"Друг проблем е грозното явление, което наблюдавахме по време на местните избори през 2011 г. – държавните служители действаха като партийни пропагандатори на ГЕРБ. Имаме силно очакване Марин Райков да стори необходимото държавните служители да си останат служители на държавата. Изразихме притеснения от публичните ангажименти на проф. Михаил Константинов, който заяви, че ако алтернативата на ГЕРБ е Тройната коалиция, ще направи всичко възможно това да не се случи. Искаме да знаем какво е имал предвид. Това поражда основателни съмнения, че той би бил обективен при изпълнение на служебните си задължения като председател на "Информационно обслужване", посочи председателят на ДПС.

От думите на Местан стана ясно, че по време на срещата е обсъдено състоянието на бюджета. Председателят на ДПС каза, че служебното правителство трябва да работи така, че да стане възможно плавното предаване на властта на следващия кабинет. "От служебния кабинет освен осигуряване на честността на вота, очакваме осигуряване на нормалното функциониране на всички социални системи. Ще се противопоставим решително на всеки повод да се етнизира предизборния дискурс, защото това би било опасно за гражданския мир в страната", каза още Лютви Местан.