Изследване на британски учени от Университета на Саутхемптън е показало, че теглото на майката е свързано със структурата на тялото на детето, предаде Ройтерс.

Екипът на д-р Катрин Р. Гейл е изследвал 216 момиченца и момченца на 9 години, чиито майки са участвали в изследване върху храненето през бременността. Учените са установили, че деца, чиито майки са имали по-голям индекс на телесна маса (ИТМ) преди да забременеят или по-голяма обиколка на предмишницата към края на бременността, на 9-годишна възраст имат по-високи нива на телесни мазнини от връстниците си.

ИТМ - съотношението между височината и телесното тегло, по което често се определя дали един човек е с наднормено или поднормено тегло - и обиколката на предмишницата са индикатори на статуса на храненето. Изследванията показват, че теглото на майката, а не храненето й през бременността определя дали детето ще има излишни тлъстини по тялото си.

Възможно е обаче по-високите нива на телесни мазнини у децата да се дължат и на генетично предразположение, предадено от майката на детето. Колкото се е увеличила обиколката на предмишницата на майката през късната бременност, толкова повече тлъстини са били наблюдавани по тялото на 9-годишните момчета и момичета, казват учените.

Подобна зависимост е била установена и между увеличението на ИТМ преди забременяването и увеличенията на тлъстините у момчета и момичета. Изследването е публикувано в електронния вариант на Списание за клинична ендокринология и метаболизъм