Наказания за депутатите, записани на трудовата борса, готви ГЕРБ. Избраниците, които след напускането на парламента се записаха в бюрата по труда, няма да намерят място в листите на партията за 42-рото Народно събрание, съобщава "Стандарт".

Структурите на партията по места скочили срещу многократните публикации, че депутати ще се запишат безработни до изборите, уж за да не прекъсват социалноосигурителните им права. Новината, че ще взимат 1100-1200 лв. обезщетение, обаче взривила електората на ГЕРБ и централата била залята от възмутени обаждания. Хората били бесни, че техните обезщетения са 100 лв., а депутатите, които едва ли умират от глад, се редят и те в бюрото по труда. Действието им не е незаконно, но не е морално, коментира пред "Стандарт" високопоставен гербер. Засега се знае, че извън листите остават двете ексдепутатки от Пловдив Величка Шопова и Зоя Георгиева, които били планирани, макар и на по-задни позиции.

Друго напрежение в ГЕРБ върви около софийските листи. Структурите не искат Лъчезар Иванов заради многото скандали, в които се замеси като депутат. Партийците не искат категорично и ексдепутатката Геновева Алексиева. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и заместникът му Цветан Цветанов ще обсъждат през уикенда листите. Засега е ясно, че експремиерът е решил да е водач в 25-и район в столицата, където е родната му Банкя. Слухове го пратиха в Пловдив, но до момента от централата отричат подобна информация. Безспорно обаче най-атрактивният сблъсък ще е в 25-и район в София, където водач на БСП се очаква да бъде червеният лидер Сергей Станишев. Засега зам. финансовият министър Владислав Горанов води в 24-и столичен район на мястото на кметицата Йорданка Фандъкова. ГЕРБ има решение да не слага в листи успешните си кметове, затова първата позиция е овакантена. В 23-и район водач остава Цветан Цветанов. Той ще е първи в още една листа - във Велико Търново. Възможно било обаче да излезе от столицата и да дърпа още една листа в страната - като например Стара Загора.

Шефът на данъчните Красимир Стефанов също може да е в листата в Хасково, заедно с бившия министър на икономиката Делян Добрев. Скулпторът Вежди Рашидов на тези избори няма да води в Кърджали, а в Шумен. В бастиона на ДПС герберите ще изправят острието си Цвета Караянчева срещу лидера на движението Лютви Местан. В централата са много доволни от енергичната й работа в сложния смесен район, зад нея твърдо стои шефът на предизборния щаб Цветан Цветанов. Един от любимите министри на Борисов - Томислав Дончев, ще води две листи. В родното си Габрово и в Ловеч. Листата в София-област пък засега води областният управител Красимир Живков. Той е бил два мандата кмет от БСП на Правец. Втори в листата ще е Данаил Георгиев, син на кмета на Ботевград. Трети се очертава да е ексдепутатът Светлин Танчев. Бившият земеделски министър Мирослав Найденов ще води две листи - Благоевград и Пловдив-окръг. Първата е заради концентрираните в областта тютюнопроизводители, а втората - защото е аграрен район. В Бургас листата ще води зам.-министърката на екологията Ивелина Василева.